Historie

VDG is inmiddels niet meer weg te denken uit de Osse politiek. In 1986 is VDG opgericht door Gerard Ulijn en Jan van Loon als het lokale alternatief in Megen, Haren en Macharen. In 1994 voegde de partij Zelfstandig Berghem zich bij VDG.

Sindsdien maken we – als enige partij – onafgebroken deel uit van het college van B & W. Door de herindeling met voormalige gemeente Ravenstein is VDG in 2002 versterkt met H’77 en leden van Dorpsbelangen en POR, eveneens lokale partijen met jarenlange bestuurlijke en politieke ervaring.

2002: de weg omhoog

De verkiezingen in 2002 verliepen heel succesvol voor VDG. We gingen omhoog van drie naar vijf zetels. We zijn toen een coalitie aangegaan met de SP en leverden twee wethouders in dat college, Hans Boerboom en Jan van Loon.

2006: nog groter

In maart 2006 waren er opnieuw gemeenteraadsverkiezingen. Geheel tegen alle trends in (coalitiepartijen verliezen vaak de verkiezingen, lokale partijen stonden op dat moment minder in de belangstelling) boekten we winst en gingen van vijf naar zes zetels. Door het grote verlies van de SP raakte de ‘oude’ coalitie haar meerderheid kwijt.

Er werd een nieuwe coalitie gevormd tussen de SP – nog steeds de grootste partij van Oss – en de twee winnaars van de verkiezingen, de PvdA en VDG. In dit college leverden wij één wethouder, Jan van Loon. In de fractie werd Frank den Brok de nieuwe politieke leider. Ook Hans Boerboom, Thijs van Kessel, Alfons Prinssen, Gerda van der Linden en Peer van Heeswijk zaten voor VDG in de gemeenteraad.

2010: herindeling met Lith

Het verkiezingsjaar 2010 stond wederom in het teken van een herindeling, deze keer met Lith. Enkele mensen uit de voormalige Lithse gemeenteraad sloten zich bij ons aan, onder meer Thecla Bos (voorheen: Lithmaatschap) en Theo van Mook (voorheen: Dorpen en Duurzaamheid). Zij kregen een prominente plek op onze kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Met Frank den Brok als lijsttrekker en Jan van Loon als lijstduwer (tevens kandidaat-wethouder) stelde VDG zich als doel om de tweede partij van Oss te worden. En die opzet slaagde! Met acht zetels (een winst van twee zetels) had VDG één zetel minder dan de SP, die de grootste bleef.

Onder aanvoering van Frank den Brok was VDG in de raad vertegenwoordigd door Hans Boerboom, Thecla Bos, Theo van Mook, Ziya Aydogan, Roel van de Camp, Gerda van der Linden en Alfons Prinssen. Na het afvallen van de SP ontstond er een coalitie van VDG, VVD, CDA en PvdA. Jan van Loon had namens VDG zitting in het toenmalige college.

2014: de grootste

In november 2014 vonden de gemeenteraadsverkiezingen in Oss plaats, vanwege een herindeling. De gemeente Maasdonk werd opgeheven en Geffen voegde zich bij Oss. Leden van zowel Partij Dorpsbelangen als Vooruitstrevende Partij Maasdonk sloten zich bij VDG aan.

Voor de verkiezingen spraken wij de ambitie uit om de grootste partij van de gemeente Oss te worden. We hoopten daarbij op een winst van één, misschien twee zetels. Het werden er uiteindelijk drie en met elf zetels behaalde VDG het hoogste aantal zetels uit haar geschiedenis.

Als grootste partij mocht VDG de coalitievorming leiden. Nadat besprekingen met CDA en SP op niets uitliepen, werd een coalitie gevormd met CDA en VVD. In de gemeenteraad is VDG vertegenwoordigd door Hans Boerboom, Thecla Bos, Arno Romme, Roel van de Camp, Theo van Mook, Ziya Aydogan, Willeke Verhagen, Frits van den Hoogen, Alfons Prinssen, Berrie van de Burgt en Gerard Broers. Daarnaast hebben Frank den Brok en Kees van Geffen als wethouder namens VDG zitting in het huidige college.